Jak smakuje prawdziwa włoska pizza?
Słoneczna Italia to stolica makaronu i pizzy! Jednak, gdy pierwszy raz zetkniemy się z pizzą we Włoszech, możemy być trochę zdziwieni – nie do takich smaków przyzwyczaiła nas nasza ojczyzna, a sam placek wygląda również nieco inaczej niż w Polsce. Czym tak zaskakuje prawdziwa włoska pizza?
Dawniej serwowano pizzę w postaci cienkiego ciasta z oliwą, rybą i bazylią, jako posiłek dla najbiedniejszej części społeczeństwa. Gdy zaczęto dodawać do niej pomidory, pizza zaczęła królować w kuchni dworskiej i wśród arystokracji. Dziś z kolei niczym nie przypomina dania sprzed lat a kucharze z całego świata nie boją się eksperymentować z rodzajem oraz ilością składników, które do pizzy dodają. We Włoszech jednak niezmiennie panuje w tej kwestii prostota i umiar.
Jak wygląda prawdziwa włoska pizza – ciasto, składniki
Czym prawdziwa włoska pizza różni się od tej, którą znamy z polskich restauracji z włoskim menu? Włosi wyrabiają ciasto na pizzę z mąki typu 00 z dodatkiem drożdży neapolitańskich – placki pieczone są krótko, w bardzo wysokiej temperaturze, koniecznie w piecu kamiennym opalanym dębowym drewnem.
Pizza neapolitańska, uznawana za jedną z najlepszych pizz włoskich, powstaje z lokalnych produktów: pomidorów odmiany San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych wokół Wezuwiusza oraz mozzarelli z bawolego mleka, od krów z rejonów Kampanii i Lazio. Choć wydawałoby się, że pomidory i mozzarellę można znaleźć równie pyszne także w innych stronach świata, to właśnie te składniki decydują o wyjątkowym smaku włoskiej pizzy neapolitańskiej.
Cechy charakterystyczne pizzy podawanej we Włoszech
To, co wyróżnia pizzę włoską od tej serwowanej w innych częściach świata, to przede wszystkim skromna ilość składników oraz brak sosów na pizzy – podstawą są wyłącznie sosy na spodzie ciasta: biały lub czerwony. Nie ma mowy o dodatkach takich jak ananas czy mięso kebap na pizzy, jest za to bogactwo ziół, warzyw, serów i wędlin najlepszej jakości.
We Włoszech pizza nie zawsze jest okrągła – w wielu regionach króluje focaccia lub pizza al taglio, czyli puszysta pizza z dodatkami, pieczona w prostokątnych formach i sprzedawana na kawałki jako lokalny street food.
W Polsce jest jednak coraz więcej restauracji, które podążają za włoską tradycją robienia pizzy, a wręcz bazują na sekretnych recepturach na ciasto prosto z Włoch. W takich miejscach pizza smakuje niemalże tak, jakby właśnie zasiąść do niej w samym sercu rozgrzanego i rozgadanego Neapolu.